Κανονισμοί έναρξης.

Ορίζεται αρχική διαπραγματευτική διαδικασία εκτέλεσης σουτ από συγκεκριμένη απόσταση που κρίνεται ως εξής:

Η κάθε ομάδα ξεχωριστά, καταθέτει προς την αντίπαλη δια μέσου της διαιτησίας, την πρόταση-πρόκλησή της, που αφορά την εύστοχη ή όχι εκτέλεση του πλέον μακρινού σουτ.

Η ομάδα που καταθέτει την πρόταση μεγαλύτερης απόστασης καλείται να την πραγματοποιήσει, εκτός αν υπάρξει άλλη τελική αντιπρόταση από την αντίπαλη, είτε από την ίδια, κατά τον δεύτερο και τελευταίο γύρο που διεξάγεται ανοικτά*.

Σε περίπτωση που οι ομάδες καταθέσουν συμπτωματικά την ίδια αρχική πρόταση κι επίσης δεν συμφωνήσουν να διαφοροποιηθούν κατόπιν, τότε η διαιτησία υποδεικνύει μια ή περισσότερες μακρινές θέσεις απ' όπου αμφότερες οι ομάδες [και με διαφορετικό κάθε φορά παίκτη τους] εκτελούν ένα ή περισσότερα σουτ, τόσα όσα θα απαιτηθούν μέχρι να ευστοχήσει η μια και να αστοχήσει η άλλη.

Η ομάδα που θα επικρατήσει στην αρχική διαδικασία παίρνει 3π. και η μπάλα αποδίδεται στην αντίπαλη για την έναρξη της α΄ κανονικής περιόδου.

Αν κάποια ομάδα δεν παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο σύμφωνα με το πρόγραμμα, χάνει τον αγώνα, με σκορ που εξαρτάται από τη διαπραγματευτική διαδικασία της αντίπαλης ομάδας με τη διαιτησία.

* Στο πλαίσιο της αντιπρότασης κάποια ομάδα μπορεί να προκαλέσει την αντίπαλη με ποικίλες προτάσεις όπως να ορίσει δυο σουτ από πιο μακρινή απόσταση απ' όπου ισχυρίζεται πως θα επιτύχει τουλάχιστον ένα, να ορίσει διαφορετική αξία πόντων κ.λπ

Κανονισμοί κανονικής διάρκειας.

Ισχύουν οι επίσημοι κανονισμοί της καλαθοσφαίρισης εκτός από τις παρακάτω αναφερόμενες περιπτώσεις, καθώς και όσες συμφωνηθούν κατόπιν μεταξύ των αντιπάλων ομάδων, όπως και της διαιτησίας.

Ο αγώνας διεξάγεται σε περιόδους (σετ) κοινά συμφωνημένης χρονικής διάρκειας, οι οποίες είναι 4 κατά μέγιστο κ έχουν ελάχιστη διαρκεία 10΄ λεπτών.

Αν κάποια από τις ομάδες κατακτήσει περισσότερα σετ ανακηρύσσεται νικήτρια και λαμβάνει τους 3β. της νίκης, ενώ η αντίπαλη λαμβάνει 1β.

Σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες λαμβάνουν από 1β, εκτός αν συμφωνήσουν για παράταση ή άλλη διαδικασία, στην οποία η νικήτρια θα λάβει 2β. και η χαμένη 0β. Στην περίπτωση εκ νέου ισοπαλίας λαμβάνουν από 0β.

Κανονισμοί παραβάσεων.

Στην υπόδειξη φάουλ κατά τη διάρκεια προσπάθειας που καταλήγει εύστοχα, μετράει το καλάθι και χρεώνεται το φάουλ, ενώ η ποινή εκτέλεσης μίας επιπλέον βολής μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου.

Μετά την υπόδειξη φάουλ η μπάλα περιέρχεται στην κατοχή της ομάδας που το δέχτηκε, η οποία επίσης λαμβάνει δικαίωμα χρονικά πλήρους επίθεσης κι ενδεχομένως το δικαίωμα εκτέλεσης ελεύθερης βολής στο τέλος της περιόδου, ενώ δεν ισχύει σε καμία περίπτωση η ποινή άμεσης εκτέλεσης 2 ή περισσότερων βολών.

Στο τέλος κάθε περιόδου διεξάγεται ειδική διαδικασία εκτέλεσης ελευθέρων βολών, οι οποίες προκύπτουν από την κανονική περίοδο και συγκεκριμένα από τα υποδειχθέντα φάουλ πάνω στην τελική προσπάθεια, καθώς κι όσα υπερβαίνουν τον καθορισμένο αριθμό των [4] ομαδικών φάουλ.

Κατά την τελική διαδικασία εκτέλεσης ελευθέρων βολών ισχύουν οι κανονισμοί διαπραγμάτευσης της αρχικής διαδικασίας.

Tελευταία νέα

 

Πρόγραμμα

Κύριο Μενού

Open menu